Avantatges i Inconvenients, Escola del Futur, TICTAC

Avantatges i inconvenients d’estudiar on-line

 

 

A tan sols un mes de començar el Màster Universitari en Educació i TIC per la UOC estic molt emocionada. Sóc mestra i, malgrat que la vida encara no m’hagi donat l’oportunitat d’entrar en matèria, no he perdut mai la curiositat. És d’això del que es tracta oi?

Tres anys després de sortir de la universitat presencial amb el títol de Grau en Educació Primària per la Universitat Autònoma de Barcelona se m’ha presentat l’oportunitat de començar una nova aventura universitària, aquesta vegada en modalitat online.

Així doncs, no tan sols emprenc el camí del coneixement d’un concepte que, al meu entendre, és el més important (o hauria de ser-ho) actualment en el món de l’educació, sinó que a més a més, aprendré a ensenyar en línia o en xarxa estudiant en línia o en xarxa. No es pot tenir un millor exemple!
No, no és la primera vegada que faig algun curs online, ja n’he fet uns quants al llarg de la meva carrera formativa però, malauradament, la majoria són de curta durada o de baixa qualitat. L’exigència que comporta el procés d’aprenentatge d’un màster universitari no té punt de comparació amb el seguiment d’un curs homologat o reconegut pel Departament d’Ensenyament de 40h, 60h o 100h.treballdesdecasa
Després d’explicar-vos tot aquest rotllo, us deixo amb el que per mi són els 5 avantatges més importants d’estudiar en modalitat no presencial i, evidentment, els que per mi són els 5 inconvenients més importants. Espero que us serveixin per decantar-vos per una modalitat o una altra o, simplement, per canviar la vostra visió del que és l’aprenentatge en línia o en xarxa.

5 avantatges de l’aprenentatge en línia

  1. El temps i l’espai són relatius (t’ho pots organitzar com vulguis); és a dir que perden rigidesa. Ja no hem d’anar obligatòriament a les 8 del matí a una aula concreta perquè un mestre, que és el centre de l’aprenentatge, ens doni una conferència o una classe magistral sense la qual no podrem assolir tots els objectius del pla d’estudis. Amb una modalitat online podem llegir els textos, mirar els vídeos, consultar les webs i altres recursos que se’ns proposin quan vulguem i on vulguem. L’únic que necessitem és una connexió mínima per poder accedir al material. Però vigila! Que sigui online i que no hagis d’anar a classe no significa que sigui fàcil. Necessitaràs molt més temps i dedicació per arribar al mateix nivell de coneixement que en una modalitat presencial. No triïs aquesta opció per la comoditat de fer el que vulguis, sinó per l’oportunitat de ser el protagonista del teu propi procés d’aprenentatge! 
  2. L’educació online està basada en la interacció i la comunicació entre estudiants i estudiants i professors. 
  3. L’aprenentatge és interactiu i l’alumne esdevé el centre del procés d’aprenentatge. És ell qui es marca el ritme i el rol del professor canvia radicalment. És a dir, que l’estudiant passa de tenir un paper passiu a l’aula a tenir un paper actiu a l’espai virtual.
  4. Disposes d’una gran varietat de recursos i materials didàctics que et proposen els professors als espais virtuals o campus. Aquesta informació i recursos estan disponibles les 24 hores del dia i actualitzada.
  5. I, per últim, si ets una persona molt ocupada o que no pot permetre’s deixar de treballar per estudiar (com jo) la modalitat online et permet (en algunes universitats) fer la matrícula a mida. És a dir, que si aquest semestre no tens temps o diners (o cap de les dues coses) per matricular-te de quatre assignatures, pots matricular-te’n només de dues. Per tant, potser sí que trigaràs una mica més en graduar-te o titular-te, però per fer-ho no hauràs de deixar de treballar. 

5 inconvenients de l’aprenentatge en línia

  1.  Hi ha gent que pot considerar que el tracte amb el companys o els diàlegs que es generen al campus o l’espai virtual són freds i distants.
  2. Els cursos en modalitat no presencial tenen una taxa d’abandonament més alta que els cursos en modalitat presencial. Això és degut a la gran responsabilitat que implica el fet d’estudiar de manera autònoma. Ja ho he dit abans, però crec que és important remarcar que el fet que sigui una modalitat online no vol dir que sigui més fàcil, al contrari, vol dir que hauràs de dedicar moltes hores a l’estudi i la lectura autònoma per tal de poder adquirir els coneixements necessaris per superar el nivell.  
  3. El punt anterior ens porta a que un curs online requereix una gran inversió de temps per part de l’estudiant per assolir els objectius d’aprenentatge.  
  4.  El teu procés d’aprenentatge o el teu pla d’estudi setmanal pot veure’s afectat per qualsevol problema tècnic que pugui succeir en les teves infraestructures o en les de la universitat.  
  5. Has d’estar molt atent a quina institució tries a l’hora de començar un curs en modalitat virtual perquè hi ha molts continguts de baixa qualitat.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s