TICTAC

Tenim una bona actitud digital?

Com ja he remarcat altres vegades en aquest blog, tots nosaltres formem part i participem d’una societat digital en constant evolució i moviment que ens pot arribar a definir d’una manera molt fidel. Moltes vegades no som conscients que la imatge que donem al món a través de les xarxes socials és la imatge que ens representa i pot arribar a ser part de la nostra personalitat.


 

La nostra imatge o empremta digital és molt important per a la nostra vida social i laboral i, per aquest motiu, avui he volgut portar-vos un article sobre l’Actitud digital que he recollit al blog de Competències Digitals de la UOC. L’article el signen Teresa Romeu, Montse Guitert, Marc Romero i Carles Bruguera i ens dóna cinc elements clau per la participació en la societat digital.

  1. La netiqueta: a grans trets, l’adaptació de les normes de cortesia i bona educació del món real al món digital. És a dir, un codi de bones pràctiques que ens permet comunicar-nos amb educació i adequant el missatge que volem transmetre al context comunicatiu en el que ens trobem. A l’article podreu trobar alguns exemples de regles bons comportaments digitals.
  2. La identitat digital: seria l’empremta que deixem a la xarxa a partir de les nostres accions i les accions relacionades amb nosaltres. L’article defensa que la imatge que donem a les xarxes és clau perquè si ens busquen a internet és la imatge que s’emporten de nosaltres. En aquest sentit, jo defenso aquesta idea, però demano també que intentem crear una imatge digital el més fidel possible a la nostra imatge real, no intentem utilitzar les xarxes socials per projectar una persona que no som.
  3. La reputació digital: pot ser positiva o negativa, en funció de les nostres accions i omissions que fem a les diferents xarxes socials, però no depèn exclusivament de nosaltres i això ens pot perjudicar o beneficiar en l’àmbit personal, professional i a la percepció dels nostres valors. 
  4. La seguretat a la xarxa: l’article ens recorda que no hem de tenir por d’utilitzar la xarxa però que hem de ser previnguts i autoprotegir-nos de possibles estafes, falsificacions de dades, virus, publicitat enganyosa, etc. Però crec que el més important és que hem de ser conscients de què publiquem, què volem publicar i qui ho podrà veure. 
  5. La legislació a la xarxa: existeix una normativa europea que cobreix la privacitat i el consum en xarxa, però la llei només actua de forma reactiva davant d’un delicte informàtic. Per tant, ens recorden que la prevenció depèn de nosaltres mateixos.

Així doncs, crec que és un article molt interessant que ens interessa a tots, ja que tots hi estem implicats i la nostra imatge digital ens representa en tots els sentits. Hem de ser conscients de què implica per a nosaltres una bona o mala imatge digital, en quins àmbits de la nostra vida ens pot afectar i de quina manera.

Us deixo amb l’enllaç a l’article complet perquè li feu un cop d’ull:


Actitud Digital: cinc elements clau per a la participació en la societat digital

Anuncis

Un pensament sobre “Tenim una bona actitud digital?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s