Escola del Futur, General, Mites i Llegendes

Mites i Llegendes: Estudiants en línia

Quin és el perfil ideal d’un estudiant en línia? Quines són les característiques que ha de complir? En parlem tot seguit amb una relació de 10 punts clau que ha de tenir l’estudiant en línia.

L’educació en línia és un concepte innovador i poc (re)conegut encara, tot i que en realitat sigui un dels conceptes educatius més revolucionaris i útils del segle XX. Sí, del segle XX, perquè l’educació a distància està inventada des de fa molts més anys dels que ens pensem. Però per sobre de tot, l’educació en línia és un concepte viu i canviant. En conseqüència, no existeix una definició acceptada per tota la comunitat educativa que defineixi aquest concepte amb claredat.

Si més no, podem dir que l’educació en línia és un procés d’ensenyament i aprenentatge que implica l’ús d’Internet i les noves tecnologies. És un model educatiu a distància que pot esdevenir un suplement de l’educació tradicional o, pel contrari, el mitjà principal del procés educatiu. Pot existir en modalitat síncrona o asíncrona i, en contra del que pugui semblar, facilita la comunicació entre iguals i amb el professor, alhora que dóna veu a l’aprenentatge col·laboratiu, significatiu i reflexiu.  

Per saber-ne més sobre l'educació en línia podeu visitar 
la presentació de l'enllaç. 

Així doncs, un cop sabem les característiques principals de l’aprenentatge en línia, podem descobrir i entendre les característiques clau que ha de complir l’estudiant en línia.

ESTUDIANTENLINIA

  1. Actitud activa i participativa: La participació als debats i fòrums de conversa dels campus virtuals i EVAs (Espais Virtuals d’Aprenentatge) és clau per al bon seguiment del curs i aprenentatge en una educació en línia. A més, no n’hi ha prou amb participar als debats, sinó que cal fer aportacions significatives, que puguin servir d’ajuda als nostres companys o que aportin conceptes, eines i idees noves.
  2. Constància i esforç: Sabem que l’índex d’abandonament de les carreres, màsters i cursos en línia és molt més elevat que el de l’educació tradicional. Això és degut a l’alt nivell d’exigència de l’educació en línia. Cal ser molt constant i tenir cultura de l’esforç per estudiar en línia i no abandonar.
  3. Competències TIC: Evidentment, sense una competència TIC prou forta, cap estudiant no sobreviurà en un Entorn Virtual d’Aprenentatge durant gaire temps. És una característica essencial per al perfil d’un estudiant en línia, ja que és el seu canal principal (i únic moltes vegades) d’aprenentatge i comunicació.
  4. Cooperació i comunicació: És imprescindible per poder treure’n profit real del curs la comunicació amb els companys i el mestre. En un Espai Virtual d’Aprenentatge tot sovint es proposen activitats d’intercanvi d’experiències al fòrum, d’intercanvi d’opinions sobre una lectura, vídeo o qualsevol material d’aprenentatge a l’espai de debat de la plataforma. Sense aquesta capacitat de comunicació, col·laboració i cooperació, no es podrà superar el curs satisfactòriament.
  5. Iniciativa: Com ja hem comentat abans, no n’hi ha prou amb comentar el que diuen els companys a l’espai de debat, sinó que cal aportar coses noves. Per aquest motiu la iniciativa personal és un dels punts clau d’un bon estudiant en línia. Ha de ser capaç de proposar idees noves i genuïnes, de solucionar problemes amb rapidesa quan és l’únic membre del grup connectat i cal resoldre-ho ràpid, ha de ser capaç de buscar informació pel seu compte i, sobretot, ha de tenir molta curiositat i ganes de continuar aprenent.
  6.  Organització: Un estudiant en línia com cal ha de tenir dos tipus d’organització bàsica. Primer, organització de documents i arxius, d’informació, d’eines i aplicacions tecnològiques, etc. Aquesta primera li haurà de servir per no perdre informació als correus electrònics, per saber trobar una aportació concreta d’un company al fòrum, per trobar aquell article d’una altra assignatura i que potser que et serveixi també per a aquesta, etc. Segon, organització temporal. Aquesta segona li servirà per organitzar-se el temps diari, setmanal o mensual per no desaprofitar les hores mortes del dia, per no oblidar-se d’entregar un treball o no fer endarrerir els demés membres del seu grup de treball.

Bé, creus que tens totes aquestes qualitats? Doncs endavant! No t’ho pensis més i comença a formar-te en línia. Però, vigila. Hi ha moltes plataformes o empreses de cursos a distància de molt poca qualitat. Assegura’t que l’empresa, l’organització o l’entitat en la que et formes tingui reconeixement i tingui experiència suficient en la formació en línia. Si compleixes tots aquests requisits i trobes una institució prou adequada a les teves necessitats, no t’ho pensis més!

 

 

BIBLIOGRAFIA I ARTICLES CONSULTATS:

 

Padlet上的创作

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s