General, Què és?, TICTAC

Què és la Identitat Digital?

En un post anterior parlava de l’actitud digital fent una presentació d’un article que vaig trobar en un post del blog de Competències Digitals de la UOC. En aquesta ocasió però, serà diferent. No pretenc presentar-vos cap article, sinó explicar-vos què és la Identitat Digital, per a què serveix i qui pot tenir-ne.

Què entenem per Identitat Digital?

Podríem dir que la identitat digital és una conseqüència de la comunicació 2.0 i la societat digital en la que vivim. De fet, la societat digital ens obliga a tenir una identitat digital encara que no en siguem conscients.

Per començar, entenem per identitat digital el “rastre” que deixem cadascun de nosaltres com a usuaris a Internet. Aquest rastre poden ser interrelacions amb altres usuaris, generació de continguts de tot tipus, etc. És a dir, que tot el que fem, pengem o diem per Internet a través de qualsevol tipus de xarxa social, plataforma, web, fòrum, etc. queda registrat i forma part de la nostra identitat personal. És la nostra presentació digital.

No us heu buscat mai per Google? Feu-ho! Descobrireu que surt molta més informació sobre vosaltres de la que us imaginàveu. Tot i així, no crec que haguem de tenir por de publicar a les xarxes socials o de tenir un blog.  Simplement hem de ser conscients de què és el que estem apunt de publicar i a on, qui ho podrà veure.

Educació digital

Per evitar futurs penediments o conseqüències greus derivades del contingut que publiquem necessitem ser-ne conscients i tenir una bona actitud digital de la que parlàvem en el post anterior. Per aquest motiu, sóc partidària d’incloure l’educació digital a les aules catalanes. No només a l’institut, sinó també a l’escola primària. Des de l’escola es pot fer una educació digital de prevenció que ajudi els infants a començar amb bon peu la seva relació amb el món digital.

Existeixen diverses plataformes a Internet, a més de les xarxes socials que tots coneixem, que ens permeten elaborar un perfil digital propi d’una manera fàcil, personal i professional. Proposo utilitzar a l’aula alguna d’aquestes plataformes per guiar els alumnes en la creació de la seva pròpia identitat digital. Elaborant un perfil digital podem ajudar-los a que prenguin consciència de les possibles conseqüències dels seus actes. A més, hi ha diversos vídeos que intenten prevenir el mal ús de les xarxes socials entre els menors amb els que podem crear un debat a l’aula que ens permeti arribar al moll de l’os.

Creació perfil digital

A través d’aquestes tres eines que us enllaço podreu crear un perfil digital personal de manera fàcil, ràpida i visual. Trobo que és un recurs per ajudar els infants que comencin a tenir consciència del que implica tenir una imatge digital.

Vídeos de conscienciació

El fet de mirar el vídeo no té cap valor per als menors amb qui el treballem, el que de veritat importa és el debat que se’n pot generar després. El mestre ha d’esdevenir un observador omniscient que actuï de mediador i guia en moments en què els participants del debat no tinguin clars algun conceptes, que es desviïn del tema a tractar o que sorgeixi algun conflicte.

Podem trobar vídeos i recursos per treballar la consciència digital a les aules als links de consulta del final del post.

Articles consultats:
- Guia per a l'ús segur de les xarxes socials - CESICAT
- Recursos i eines - Gencat
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s