Escola del Futur, Gamificació, General

Jocs de Rol o Joc de Rols?

Si volem introduir el rol a la nostra pràctica docent, el primer que hem de saber és què és i què no és el Joc de Rol. Així doncs, és el mateix el Joc de Rol que un Joc de Rols?

Doncs no, evidentment. Són dues “modalitats” de joc amb molts aspectes en comú, però també en tenen molts que els diferencien l’un de l’altre.

Similituds entre Joc de Rol i Joc de Rols:

Si parlem de les seves semblances, podem afirmar que tots dos es basen en la simulació o representació d’una escena o situació imaginària (pot basar-se en un escenari o situació real o de fantasia) on cal interpretar un paper d’un personatge aliè a tu mateix.  En cap dels dos jocs existeix un guió tancat, sinó més aviat obert i flexible en què cada personatge actua en funció dels interessos i desitjos del personatge a qui representa. A més, un dels jugadors ha d’actuar de director de joc, moderador o narrador per tal de poder conduir la història que cal explicar.

3

Per altra banda, hem de ser conscients que aquests dos tipus de joc tenen molts més aspectes que les diferencien.

Diferències entre Joc de Rol i Joc de Rols:

1 OBJECTIU

La primera diferència que troben és l’objectiu del joc. En aquest sentit, l’objectiu principal dels Jocs de Rol és l’entreteniment de tots els participants, mentre que l’objectiu dels Jocs de Rols és didàctic. Aquest segon joc busca sensibilitzar, comprendre amb profunditat, empatitzar amb un col·lectiu concret, etc. 

2 ESCENA O SITUACIÓ

En segon lloc podem observar que els Jocs de Rol narren o representen una escena o situació continuada, evolucionada, complerta i en un llarg període de temps. Els escenaris i situacions dels jocs de rol són amplis, majoritàriament ambientats en mons de fantasia i amb un nombre de possibilitats infinit. En canvi, els Jocs de Rols ens mostren una escena o situació concreta, un moment puntual que acostuma a basar-se en un moment real. 

3 PERSONATGES

Els personatges que apareixen als Jocs de Rol són personatges complexos, rodons. Són personatges que poden evolucionar al llarg de la història, dinàmics. En un Joc de Rol cada jugador “crea” el seu personatge a partir d’unes tirades de daus que determinaran la força, la destresa, el carisma, la vida, la complexitat i altres característiques del personatge. Aquestes, van augmentant o disminuint al llarg de la història en funció de les decisions preses durant les partides.

En canvi, si parlem dels personatges que apareixen als Jocs de Rols, descobrim que són plans i senzills. Són d’un sol ús, majoritàriament, i no tenen marge d’evolució. Són personatges estàtics dissenyats per complir una missió concreta dins l’escenari plantejat o dins el debat proposat.

4 FUNCIÓ DEL DIRECTOR DE JOC / NARRADOR

En un joc de rol, el director de joc o narrador té llibertat absoluta per crear l’escenari, la situació i els personatges que vulgui. Són mons absolutament complexes i oberts amb la seva pròpia normativa i reglament de joc.

Per contra, als Jocs de Rols, el moderador té la única funció de vetllar pel bon funcionament del joc i guiar els jugadors a l’objectiu marcat. 

què són els jocs de (1)

Així doncs, i a tall de conclusió, no hi ha un joc millor que l’altre, simplement, tenen objectius didàctics diferents. Podem utilitzar els Jocs de Rols a l’aula amb objectius concrets o per generar debats on els alumnes hagin de defensar postures alienes a les seves. Però podem utilitzar els Jocs de Rol per treballar gairebé qualsevol cosa. El món i les situacions narratives les creem nosaltres, els directors de joc o narradors i, per tant, podem modelar la història segons els nostres desitjos i finalitats. Podem proposar enigmes matemàtics als alumnes, podem ambientar el joc en un món del segle XV o de l’època romana. Podem forçar la comunicació amb un determinat personatge en una determinada llengua. En definitiva, els Jocs de Rol, al meu entendre, ens ofereixen moltes més possibilitats educatives i ens obren les portes a un aprenentatge vital i significatiu extremadament ric. A què esperem per posar-ho en pràctica?

Si sou professors d’institut, recomano consultar el blog 1d10enlamochila, que relata les experiències amb el rol a l’aula d’un professor de secundària.

Per a saber-ne més, podeu consultar la webgrafia:

2 pensaments sobre “Jocs de Rol o Joc de Rols?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s