Escola del Futur, Gamificació, General, Què és?

Auto-eficàcia i gamificació

Podem fer dos grups de persones en funció de com afronten els reptes o problemes: les que pensen que poden fer-ho i s’hi senten preparades i les que saben que fracassaran o creuen que no estan prou preparats. 

Què és Auto-eficàcia?

Parlem d’auto-eficàcia quan ens referim a la capacitat que tenim de creure o confiar en les nostres habilitats personals per resoldre un problema o d’assolir certs objectius.

Per saber-ne més sobre aquest concepte podeu consultar també aquest article de GARCÍA-ALLEN, J. sobre el concepte d’auto-eficàcia d’Albert Bandura:

https://psicologiaymente.net/psicologia/autoeficacia-albert-bandura#!

Quin paper juga l’auto-eficàcia a la gamificació?

Si tenim clar que l’objectiu principal de la gamificació a l’educació (o a la salut, com ens comenta Anna Sort en el vídeo anterior) és la creació d’hàbits o la motivació d’accions voluntàries a través de dinàmiques de joc, podrem entendre que l’auto-eficàcia és un concepte molt important en aquest procés d’aprenentatge.

És a dir, imaginem-nos que tenim dos alumnes amb les mateixes capacitats i/o habilitats cognitives, però amb una gran diferència: un d’ells es creu que pot superar l’examen i l’altre no. Gairebé segur que l’alumne que creu que pot superar l’examen acabarà superant-lo i, gairebé segur, que acabarà superant-se a sí mateix en el proper. En canvi, l’alumne que no creu que pugui superar l’examen ni tant sols ho intentarà.

Per aquest motiu és tant important el concepte d’auto-eficàcia, per donar el millor de nosaltres mateixos.

I aquí és on la gamificació entra per ajudar-nos a fomentar i/o promoure el sentit d’auto-eficàcia entre els nostres alumnes (o pacients, com fa l’Anna Sort a la seva feina).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s