Escola del Futur, TICTAC

Creem una Infografia PAS A PAS

Si encara no coneixeu aquest recurs didàctic, segur que aquest és un bon moment per a fer-ho. Heu de saber que les infografies són resums o extractes de les idees clau presentats en imatges atractives, visuals i que ens permeten accedir a molta informació d’un sol cop d’ull. A l’aula, són l’eina perfecta per treballar la síntesi, el resum, les idees clau, les línies temporals, etc. En aquest article anterior en teniu una mostra d’algunes de les coses que es poden treballar amb elles. A més, en aquest altre enllaç trobareu diferents recursos per a poder-les crear.

Per tal de dissenyar la nostra infografia ens hem de fer tres preguntes bàsiques: quin és l’objectiu de la meva infografia? Quina informació hi vull afegir i com l’organitzaré? I quin disseny o estructura haurà de tenir i amb quina eina la crearé?

Evidentment, no podia faltar una infografia per explicar-t’ho gràficament!

INFOGRAFIA EN 5 PASSOS

Quin és l’objectiu de la infografia?

Abans de començar, hem de conèixer quin és l’objectiu general de totes les infografies: aportar informació, punts clau, dades i/o curiositats sobre un tema concret.

Així doncs, per començar a crear una infografia hem de tenir clar de què volem parlar. Podem fer infografies sobre qualsevol tema, però ha de ser clar i concret per tal que tingui sentit i sigui fàcil d’entendre. A més, hem de saber que el tema és clau per determinar les dades que haurem d’incloure en la infografia i el disseny final del projecte. 

Quina informació afegiré? I com l’organitzaré?

A continuació, hem de tenir clara la informació que volem mostrar. Haurem de fer una recerca d’informació sobre el tema que tractem i decidir com organitzar-la: en una línia temporal, en un gràfic de barres o en un altre tipus de gràfic, en diferents apartats de colors, etc. En aquest punt serà clau la finalitat amb la que faci la infografia. És a dir, hauré de tenir en compte a qui va destinada i en quines condicions la vull o puc presentar per decidir-ne el format.

flickrs
Exemple d’Infografia amb gràfiques extreta de https://www.flickr.com/photos/gdsdigital/4964008138
exemple_infografia_1
Exemple d’Infografia amb punts clau extreta de https://www.flickr.com/photos/usdagov/30214164881

Quina estructura o disseny tindrà la meva infografia?

L’últim pas, però no el menys important, és el de decidir quin disseny tindrà la nostra infografia. Aquí és quan haurem de triar l’eina que utilitzarem per al disseny, podreu trobar les cinc millors eines per dissenyar infografies en aquest enllaç.

Hem de tenir en compte de quin tema parlem perquè és important que els colors i l’estructura de la infografia concordin amb els conceptes que s’hi exposen. És a dir, per exemple, si volem parlar sobre els dofins, haurem d’escollir els colors blaus i grisos com a colors predominants o, si volem parlar de l’univers, haurem d’escollir el color negre de fons i colors blancs i grocs per a les lletres.

 

 

Per acabar, només espero que us sigui útil per explicar la infografia a l’aula i, no cal dir, que la infografia explicativa és totalment vostra.

Seguim treballant.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s