Escola del Futur, Reflexions

El valor de la creativitat

Avui ha arribat a les meves mans un vídeo molt interessant sobre creativitat, zona de confort i zona d’aprenentatge que m’agradaria compartir amb vosaltres perquè m’ha fet reflexionar molt al voltant de l’educació que oferim als infants del nostre país i sobre quina és l’educació que m’agradaria oferir a mi als meus alumnes.

El vídeo ens fa notar que tot el que inclou la nostra zona de confort no ha de ser necessàriament positiu o agradable per a nosaltres, simplement es limita a ser quelcom conegut i normalitzat. Així doncs, és possible que dins la nostra zona de confort hi hagi la pressió social, l’estrès de la feina i la vida diària, el soroll de la ciutat, el trànsit, entre d’altres situacions incòmodes o desagradables que qualifiquem de normals, perquè hi són sempre.

D’altra banda, se’ns presenta també una zona d’aprenentatge situada fora de la nostra zona de confort. Aquesta zona és la que ens permet aprendre i “ampliar la nostra visió del món” i és aquí on he començat a reflexionar sobre l’educació que oferim als nostres infants.

Diem que pretenem educar els infants del nostre país per a què siguin ciutadans lliures, responsables amb la societat en la que viuen i crítics amb el seu entorn. Però, quantes vegades els hem ensenyat a sortir realment de la seva zona de confopexels-photo-105855rt? Inclús a anar més lluny i sortir de la seva zona d’aprenentatge per anar a parar a la zona de pànic o, com diu el vídeo que creuen algunes persones, a la zona màgica?

Hi he pensat força estona i, finalment, he arribat a la conclusió que hauríem de començar per ajudar els mestres a sortir de la seva zona de confort dins de l’aula, dins del centre educatiu, i descobrir la seva zona d’aprenentatge. Fins i tot podríem aprofundir i arribar fins a la nostra zona màgica (perquè m’agrada molt més aquest nom) i començar a evolucionar l’educació. Perquè, efectivament, un canvi sempre és un desenvolupament i una evolució, mai és una pèrdua.

Només si nosaltres ens atrevim a fer-ho podrem acompanyar els nostres alumnes en els seus descobriments i exploracions a les seves zones d’aprenentatge.

Així doncs, per què no ens atrevim a canviar, a oferir oportunitats d’aprenentatge significatives i pràctiques per a l’alumnat, a proposar metodologies pedagògiques amb sentit social i acadèmic alhora? Deixem de banda la mandra, respirem fort i agafem forces per començar a explorar la nostra zona màgica!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s