Eines Docents, Escola del Futur, Gamificació, TICTAC

Aula gamificada amb ClassCraft

Si encara no coneixes la plataforma ClassCraft i el que vols és gamificar la teva aula al cent per cent, aquest és l’article que necessites!

La Gamificació està entrant cada vegada amb més força a les aules i sovint els mestres no tenim clar com dur-la a terme. Classcraft és una aplicació web amb una versió gratuïta on el mestre te l’oportunitat de dirigir un joc de rol on els seus alumnes encarnen diferents personatges amb habilitats reals molt concretes. Així doncs, es tracta d’un joc de rol educatiu que, fent servir les mecàniques tradicionals que podem trobar als jocs (sobretot els jocs de rol), els estudiants poden pujar de nivell, treballar en equips i guanyar poders que tenen conseqüències a la vida quotidiana i real de l’aula.

Si, abans de continuar, voleu aprofundir, podeu consultar l’article de la Viquipèdia en català sobre aquesta plataforma, editat per mi i els meus companys de la universitat.

Quin és l’objectiu de Classcraft?

L’objectiu inicial del projecte és el de fomentar el treball en equip amb una col·laboració realment significativa entre els companys, augmentar la motivació dels participants i, amb tot això, afavorir un millor comportament a classe. I tot això, evidentment, sense oblidar l’aprenentatge del currículum docent definit.

Com començo?

Es tracta d’una aplicació web amb una versió gratuïta prou àmplia que permet al mestre organitzar i gestionar les classes amb una base gamificada en què els alumnes juguen i aprenen jugant.

Com ja sabem, Classcraft és un joc de rol. En aquest joc cada alumne representarà un personatge amb uns poders o habilitats determinats que aniran augmentant de nivell en funció de les seves accions a l’aula i els seus resultats. A més, aquestes accions i resultats tenen conseqüències positives o negatives en la seva vida real a l’aula.

  1. El primer que cal fer és registrar-se com a mestre.
  2. Un cop ja ens hem registrat, podrem crear la nostra classe incloent-hi tots els alumnes que necessitem.
  3. A continuació, podrem distribuir aquests alumnes en diferents equips si volem treballar en grups cooperatius. Del contrari, només haurem de deixar-los com estan per treballar individualment.
  4. El sistema generarà una clau personal per a cada alumne per tal que puguin accedir-hi amb el rol d’alumne.
  5. Finalment, el mestre podrà configurar i personalitzar tots els aspectes del joc com les recompenses, les penyores, les puntuacions, etc.

Tres personatges, un sol equip

Un cop haguem creat la classe i els equips, els alumnes hauran d’escollir un personatge. Però hauran d’anar amb compte de no acabar amb un equip de tres personatges del mateix tipus, ja que estaran destinats al fracàs.

Existeixen tres tipus de personatges diferents al joc: Curandero, Mag o Guerrer. Cadascun d’ells té propietats, habilitats i poders únics i està pensat per encaixar amb diferents perfils d’estudiant:

  1. El mag: pot tele-transportar-se per la classe o transferir punts de poder a la resta de l’equip si ho necessiten.
  2. El guerrer: està pensat especialment per protegir els companys d’equip ja que té la capacitat d’absorbir el mal d’un company d’equip en perill amb l’objectiu d’evitar que caigui en batalla. D’aquesta manera podrà guanyar també punts d’experiència.
  3. El curandero: Té l’habilitat de curar els companys que ja han perdut els punts de vida.

Com funciona?

Si ja ho tenim tot en marxa, l’únic que cal fer és començar la classe!

Tenim dues possibilitats de connexió a la plataforma en funció de la nostra dinàmica d’aula. La primera és l’accés a l’aplicació des de l’ordinador de l’aula i projectar-ne el contingut a la PDI (Pissarra Digital Interactiva) o al projector. Però també podem accedir-hi a través de l’app disponible, de manera que tots els alumnes poden estar connectats des de la seva tauleta o ordinador portàtil al mateix moment.

Així doncs, si ja hem configurat totes les accions que comporten punts o penyores, podem començar la nostra classe i anar actualitzant el joc a mesura que els alumnes van assolint objectius o realitzant accions positives o negatives.

Aquest petit tutorial ens en fa cinc cèntims:

 

Un pensament sobre “Aula gamificada amb ClassCraft”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s