Blog d'aula, Eines Docents, Escola del Futur, Flipped Classroom, TICTAC

4 idees per a un Blog d’aula

Tots els mestres hem tingut almenys un contacte amb algun tipus de blog d’aula, però massa sovint ens quedem estancats en el blog de l’escola on es pengen fotografies d’alguna celebració o sortida i informació referent al centre. Poques vegades s’aprofiten totes les avantatges d’aquesta eina educativa tant potent. En aquest post proposo diferents tipus de blogs d’aula classificats segons el seu objectiu final.

Durant aquesta entrada ens farem tres preguntes bàsiques que ens ajudaran a triar correctament el tipus de blog que necessitem a la nostra aula.

Qui el gestionarà?

Abans de començar, hem de tenir clar qui gestionarà el blog; el mestre, els alumnes o entre tots dos. Aquesta decisió ha d’anar lligada necessàriament a una anàlisi prèvia de les característiques i necessitats del nostre grup-classe. No podem decidir que el nostre blog el gestionaran els alumnes exclusivament si tenim un grup-classe amb un nivell d’autonomia personal o de la competència d’aprendre a aprendre insuficient. Hem de ser conscients que portar un blog és una tasca senzilla, però que requereix un mínim esforç constant.

Comencem per classificar, en la següent infografia, els diferents tipus de blog en tres grans blocs diferenciats en funció de l’ús que se’ls hi dona.

3TIPUSBLOGAULA

Segons la meva experiència, el blog gestionat per alumnes només funciona a cicle superior de primària, on els alumnes ja tenen una autonomia més desenvolupada i treballada que no pas a cicle inicial o mitjà, però cal valorar les característiques concretes de cada grup-classe.

Quin serà l’objectiu del blog?

A continuació podreu trobar desglossats els tipus de blogs que proposo i les seves característiques més bàsiques per tal que pugueu triar i decidir-vos per quin és el tipus de blog que necessites. Tingues en compte les característiques del teu grup-classe, l’edat i el nivell, les necessitats educatives i, en cas que n’hi hagi, les necessitats educatives especials que puguin sorgir a la teva aula. I, sobretot, abans de triar el tipus de blog que proposareu als alumnes no oblideu fixar-ne un objectiu molt concret!

QUINBLOGNECESSITO

En definitiva, tots els tipus de blog són útils i educatius, però hem de saber quin és el que més encaixa en el nostre projecte educatiu. Si triem un blog que no potencia el procés d’aprenentatge dels nostres alumnes o que no encaixa en la nostra rutina setmanal deixarem d’utilitzar-lo i quedarà com una anècdota sense sentit educatiu.

Quina plataforma utilitzo?

En aquest enllaç podreu trobar les cinc millors plataformes en línia i gratuïtes per allotjar-hi el vostre blog d’aula sense problemes i amb una interfície atractiva i intuïtiva que no deixaran indiferent a ningú. En aquest últim pas, es tracta de buscar un nom adequat i personalitzar-ne l’aparença. Un cop ho tinguem tot enllestit…

Ja podem començar a publicar!

Us animo a crear un blog educatiu amb els vostres nens/es i a compartir experiències!

Anuncis

Un pensament sobre “4 idees per a un Blog d’aula”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s