Eines Docents, Flipped Classroom, General

10 curtmetratges per treballar l’amistat a l’aula

L’amistat és un valor que implica lleialtat, afecte, comprensió, compromís, respecte, amor … i que, sovint, cal treballar amb els alumnes. Per aquest motiu, us proposo un recull de curtmetratges amb un punt en comú: el valor de l’amistat, que ens permetrà treballar aquest concepte a l’etapa d’Infantil i Primària.

1Comencem amb Oktapodi, un curt animat on s’exemplifica l’amistat de dos pops amb la lleialtat, l’afecte i el compromís que es professen al llarg de la història, en què els dos pops no poden viure l’un sense l’altre i arrisquen les seves vides per salvar la de l’altre i continuar junts. He decidit obrir el recull amb aquest curt perquè m’agrada la curiosa idea que els seus creadors siguin alumnes de l’escola francesa d’animació Les Gobelins i que hagi estat nominat als premis Óscar de 2008.

Valors que es treballen: lleialtat, afecte, compromís, amistat, amor, etc.

2Continuem amb un curt animat de l’Escola d’Art i Disseny Bellecour, Monsterbox, on veiem l’amistat que sorgeix entre un avi i una nena amb uns amics molt especials i entremaliats. El curtmetratge ens ajuda a comprendre que l’amistat no és fàcil i que hem de posar voluntat per fer-la créixer. A més, a l’aula també podem treballar la idea que hem de perdonar els petits errors dels nostres amics si volem continuar tenint-los.

Valors que es treballen: amistat, perdó, voluntat, afecte, etc.

3Runaway és un curt ràpid i senzill que ens mostra l’amistat entre un noi i una nevera dels anys 50 que es veu amenaçada quan una de les peces de Chillic, la nevera, es trenca. Aquest curt ens pot servir per exemplificar que els malentesos són molt comuns i que tenen una solució fàcil i ràpida, la comunicació.

Valors que es treballen: amistat, importància de la comunicació, afecte, reciclatge, consciència de consum, etc.

4Si el que vols és demostrar que l’amistat també significa viure i compartir moments feliços (sense necessitat de molt poder adquisitiu) aquest és el curt que necessites. Creat pel compositor sudafricà Lebohang Morake (Lebo M), aquest curt musical de Walt Disney t’absorbeix des del primer moment i ens mostra un nen d’un barri amb pocs recursos que decideix compartir amb tots els seus amics i companys una ploma per dibuixar. Podem proposar un debat molt productiu a partir de la visualització d’aquest curt!

Valors que es treballen:

5En aquest curt titulat El Regal – The Present – hi apareix l’amistat que sorgeix entre un nen i un gosset amb un punt en comú.

Valors que es treballen: amistat, acceptació de la diferència, respecte, compromís, perseverança, complicitat, acceptació de les pròpies limitacions i capacitats, etc.

6Partly Clody és un conegut curt de Pixar que ens mostra l’amistat entre un núvol encarregat de crear els cadells dels animals més perillosos del món i una cigonya encarregada d’entregar-los als pares. Amb aquest curt podrem fomentar el valor de l’amistat treballant l’acceptació de les persones tal com són i reforçant la idea que l’amistat no sempre és fàcil i que, sovint, hem de lluitar per mantenir-la viva.

Valors que es treballen: amistat, valoració i acceptació de la diferència, compromís, lleialtat, afecte, etc.

7Amb Dust Buddies descobrirem una amistat entre cinc borrissols de pols i una paràfrasi animada del conegut conte de Pere i el Llop.

Valors que es treballen: amistat, respecte, agraïment, compromís, etc.

8A Lifted, Pixar ens ofereix un curt animat en 3D molt fresc i atractiu que ens mostra una parella d’extraterrestres que tenen problemes per abduir un jove que dorm a casa seva. Un d’ells és un pèl sapastre i obliga el seu company a rescatar-lo quan té problemes.

Valors que es treballen: amistat, ajuda, companyerisme, compromís, actitud, perseverança, …

9Tot i que no és un curt pròpiament dit, com les propostes anteriors, és un vídeo perfecte per exemplificar que els amics i el treball en equip són una bona solució per afrontar problemes i situacions inabastables per a un sol individu. En el vídeo se’ns mostres diferents situacions perilloses que viuen diferents grups d’animals i com se’n surten victoriosos a partir del treball en equip.

Valors que es treballen: amistat, treball en equip, cooperació, companyerisme, compromís, lleialtat, etc.

10I, per acabar, el meu preferit! For the Birds, un dels curts més famosos de Pixar que ens mostra una colla d’ocellets, tots iguals, que no volen acceptar un ocell molt més gran i completament diferent a ells. Podem treballar la tolerància, la importància d’acceptar-nos tal com som a nosaltres mateixos i a qui ens envolta, la importància d’acceptar i valorar la diferència com a un punt fort i no com a un defecte, etc.

Valors que es treballen: amistat, acceptació de la diferència, tolerància, etc.

Espero que us hagin agradat i que tingueu l’oportunitat d’utilitzar-los a l’aula! Es poden crear debats i dinàmiques molt interessants que reforçaran els llaços i el valor que li donen els nostres alumnes a l’amistat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s