Eines Docents, General

5 curtmetratges per treballar la igualtat a l’aula

Assumeixo que, en algun moment, heu tingut la necessitat de treballar la igualtat i la no discriminació a les vostres aules i, per aquest motiu, he volgut tornar a apostar pels curtmetratges i proposar-vos un recull de cinc curts amb els que podreu treballar aquests valors.

adorable-childhood-children-754769.jpg

Entenem per discriminació el tracte diferenciat i menyspreador a una persona o col·lectiu per motius arbitraris que poden ser: físics, culturals, per qüestió de gènere, ètnics, d’orientació sexual, religiosos, de parla, d’edat, de salut, d’estament social o qualsevol altre motiu pel qual l’agressor es cregui superior.

D’altra banda, entenem per igualtat l’objectiu de rebre el mateix tractament (llevat que hi hagi una raó biològica que ho impedeixi i requereixi un tractament diferenciat) i tenir accés al mateix ventall d’oportunitats sense impediments per qüestions de gènere, sexe, salut, ètnia, cultura, religió, parla, edat, estament social, ni cap altre motiu.

1. Por siempre jamás

Aquet curt ens explica el conte de sempre, com no te l’han explicat mai! A partir d’una animació 3D, el curt busca conscienciar la societat en relació als estereotips de gènere que transmetem als nostres fills/es amb la majoria de contes clàssics, tradicionals i actuals. El curt el protagonitza una nena que imagina el conte que li explica el seu pare a la seva manera particular.

Aquest és un dels meus preferits, ja que s’ha inspirat en la història real de Michèle Mouton, pilot d’Audi i la primera dona en guanyar una carrera del Campionat Mundial de Rally  l’any 1981.

2. For the Birds

En segon lloc, un clàssic de Pixar que ja va sortir a l’anterior recull de curts per treballar l’amistat. En aquest cas, l’utilitzarem per treballar la convivència i la no discriminació de la diferència.

El curt ens mostra una colla d’ocellets, tots iguals, que no volen acceptar un ocell molt més gran i completament diferent a ells. Podem treballar la tolerància, la importància d’acceptar-nos tal com som a nosaltres mateixos i a qui ens envolta, la importància d’acceptar i valorar la diferència com a un punt fort i no com a un defecte, etc.

3. La peluca de Luca

Un projecte de coeducació que ens presenta la història d’un nen, en Luca, a qui li agrada anar amb perruques i disfressar-se, malgrat els seus companys/es se’n burlin. El projecte pretén trencar amb els estereotips que preveuen que un nen no pot portar el cabell llarg ni perruques perquè això ho han de fer les nenes.

Un projecte interessant per obrir un debat a l’aula encara més interessant!

4. Swing of Change

Protagonitzat per un barber del Nova York dels anys 30 que només accepta blancs a la seva barberia fins que la música li fa canviar l’actitud racista per una actitud de respecte i igualtat per a les persones, independentment del color de la seva pell.

5. El cassó de Lorenzo

Basat en el conte amb el mateix títol i de manera senzilla i tendra aquesta història ens mostra el dia a dia d’un infant diferent dels demés; les dificultats que es troba per a dur una vida normal i superar els obstacles quotidians, però també les seves qualitats.

I fins aquí la selecció d’avui! Espero que us siguin útils per treballar els valors a l’aula, com a mi! I sobretot, si en coneixeu més que no hi siguin, podeu afegir-los als comentaris!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s